Млад в БГ: Яна М.

18/01/2012

Поредният млад човек, който иска да живее в България!

* * * * *

 1. Как се казваш? – Яна М.
 2. На колко си години? – На 23
 3. С какво се занимаваш? – Студент и доброволец
 4. Разкажи малко повече за себе си. – От Свищов съм, „града на мечтите“ както казваше един мой преподавател в Академията там. В момента би трябвало да следвам магистратурата си в някоя финансово-счетоводна дисциплина, но не – отложих завършването на бакалавъра си за да бъда доброволец и в момента съм в Дубай и президенствам… т.е. президент съм в клона на студентската организация  AIESEC в Обеднинените Арабски Емирства.(Повече информация за организацията тук: www.aiesec.bg). Избрах си един малко по-различен път от обикновения студентски живот и благодарение на това сега съм тук и опитвам да развивам младите хора в ОАЕ. Преди това 4 години бях част от организацията в България и все още вярвам, че ние младите хора можем да променим нещата – без интриги, клюки, без разни съмнителни хора, а знаейки какво искаме и работейки здраво за това. Но въпреки, че съм далеч аз искам да се върна в България, защото я обичам(банално, но е факт)
 5. Какво ти допада в живота в България? – България е много униканлно място – аз искрено се радвам на хората, които правят нещо, за да променят нещата –  без значение дали са млади, стари, доброволци, работещи без значение в кой сектор или просто ентусиасти, на които им е писнало от статуса quo. Да успееш в България е трудно, но не и невъзможно.
 6. А какво не ти харесва? – Масата хора, които до толкова се чустват комфортно с всички онези неща, от които недоволстват, че се забравили какво е да имаш амбицията да промениш нещо. Липсата на идея за бъдещето – винаги казваме, че ще се оправим, но никой не знае какво точно ни е за оправяне или не ни е в ред. Тоталната апатия към бъдещето на България – младите можещи хора. Не съм видяла скоро някой да подкрепя хората, които наистина могат; някой да се бори за по-качествено образование(протестираме само срещу по-скъпо образование, без да ни е грижа какъв е крайния резултат от цялото учене); някой да го е грижа какво се случва със студентите в българия по време на следването и след университета. Стереотипа за младите хора е че бягат от България защото не искат да са тук, а може би младите хора бягат, защото тук никой не ги цени…
 7. Какво е за теб България? – България е да си си у дома – мястото с всичките спомени, всичките любими хора; Мястото, на което винаги ще се връщам, мястото където винаги ще съм си в къщи без значние колко скоро или колко отдавна не съм била там. Мястото, където и малката промяна може да има голямо значение.
 8. Би ли живял/а на друго място, ако имаш тази възможност? – В момента живея в Дубай и ще съм тук още година и нещо.
 9. Ако „да”, то – къде и защо? – Обожавам да пътувам – дай ми билет и 15 минути и съм готова да замина на всякъде, за да откривам нови места, нови неща и да трупам опит.
 10. А би ли се върнал/а след време и ако „да”, то – кога и по каква причина? – Да, искам да се върна в България, защото вярвам че младите хора могат да променят нещата и ако само говорим без да правим нищо, няма да сме по-различни от поколенията преди нас.
 11. Нещо друго, което искаш да споделиш с читателите на 11AM? – Живота е такъв, какъвто си го направиш – някъде нещата се случват лесно, но в България не – дали ще продължиш след първата трудност зависи само от теб и от това колко силно искаш промяната да се случи. Да успееш да правиш нещо в България не е лесно, но не е невъзможно!

* * * * *

Очаквам включванията на още от вас, които искат да станат част от “Млад в България”!

За повече информация, посетете ТОЗИ линк.

Bobby, out!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: